Вести

18. мај Дан сећања на све жене жртве насиља

Женска одборничка мрежа Града Вршца протеклог викенда на Градском тргу, у оквиру кампање “Шеснаест дана активизма против насиља над женама“, органозовала је акцију прикупљања потписа за петицију да се 18. мај прогласи Даном сећања на све жене жртве насиља, а поред тога чланице су делиле и флајере на којима стоје бројеви СОС телефона за пријаву насиља.

Глобална кампања “Шеснаест дана активизма против насиља над женама“ трајаће до 10. децембра, када је Међународни дан људских права. Скупштина Републике Србије је 23. новембра усвојила Закон чији је главни циљ превенција насиља, што до сада није било. Држава је овим Законом направила велики корак и много пажње поклања спречавању насиља.

-Скупштина републике Србије је 23. новембра усвојила Закон о спречавању насиља у породици, чији је циљ пре свега превенција. Ранији закони су пружали заштиту жртви тек када се породично насиље деси. Овим законом предвиђено је удаљавање насилника из породице и забрана приласка жртви. По први пут је основни циљ превенција, да се жртва заштити пре него што до насиља дође.  Држава је показала нулту толеранцију на насиље. Желела бих да изразим велико задовољство што смо се овде данас окупили, и што су овде представнице свих политичких странака, изјавила је Тања Томашевић Дамњановић, посланица у Народној скупштини.

Ову акцију подржала је и Градоначелница Вршца која је том приликом изјавила како ће Женска одборничка мрежа имати пуну подршку у реализацији својих акција и пројеката. Поред државних институција, удружења и невладиних организација, неопходно је и да се целокупно друштво укључи, и да пружи подршку женама жртвама насиља. Жене жртве потребно је укључити у нормалне друштвене токове и активности, а поред тога и економско оснаживање је веома важно, како би жртве насиља нормално функционисале.

Женску одборничку мрежу Града Вршца чини 12 одборница из свих одборничких група. Глобална кампања “Шеснаест дана активизма против насиља над женама“ трајаће до 10. децембра, када је Међународни дан људских права.