Вести

ДАН РОМСКОГ ЈЕЗИКА

Светски дан Ромског језика обележава се 5. новембра од 2009. године када је на предлог УНЕСКО овај датум усвојен као дан када се у Србији и земљама региона подсећа на неговање, оживљавање и очување Ромског језика важног за идентитет овог народа који вековима живи на нашим просторима, са својом богатом културом и традицијом која је и даље недовољно истражена и записана, а засигурно свима веома значајна.
Град Вршац је у протекле три године начинио значајне кораке за интеграцију Рома. Процењује се да на територији града Вршца живи око две хиљаде припадника Ромске националне мањине, а који свакако чине највећу националну мањину у Републици Србији.
Доношењем првог локалног стратешког документа- Локални акциони план за социјалну инклузију Рома и Ромкиња, те формирањем мобилног тима за инклузију Рома и Ромкиња као радног тела основано од стране Скупштине Града Вршца, а сачињено од представника свих локалних јавних институција који у у свакодневном раду доприносе остваривању њихових права и укључивању у друштвену заједницу, реализацијом два пројекта за запошљавање и образовање, а од недавно и социјално становање које је у фази имплементације, па до реализације два оперативна плана чије се активности финансирају средствима града Вршца и СКГО, а које се реализују на годишњем нивуо све у циљу подизања капацитета Ромске популације као равноправне чланове нашег друштва.
„Од пре годину дана је Ромски језик са елементима националне културе, уведен као изборни предмет у ОШ „Ђура Јакшић“ у Павлишу где више од педесеторо деце има прилику да се упозна са својим матерњим језиком и литературом која је урађена по стандардизацији Ромског језика, за разлику од језика који се говори код куће, имајући у виду да постоји више Ромских дијалеката. Радни листови и српско- Ромски речник за рад и учење ђака обезбеђен је из оперативног плана за инклузију Рома и Ромкиња који су поклоњени школској библиотеци, а такође су школским библиотекама у ОШ „Жарко Зрењанин“ Избиште и ОШ „Паја Јовановић“ уручени српско ромски речници за рад ромских педагошких асистената који раде са Ромским ученицима протекле три године. Идеја је да се изборни предмет са елементима националне културе уведе као изборни предмет у свим основним школама, о чему би требало се изјасне родитељи деце, а како би деца од малих ногу могла да негују и сачувају свој матерњи језик као национално благо које поседује и чини Ромску националну мањину. Ромски ученици су такође добили додатну подршку за рад и учење обезбеђивањем 90 таблет рачунара и преко 400 комплета школског прибора.“ Изјавила је Алиса Шајн, координатор за ромска питања Градске управе Града Вршца
Обележавање данашњег датума је од једнаког значаја као и сваки други дан када треба неговати и чувати језик и културно наслеђе Ромске националне мањине.
Извор: Град Вршац