Вести

ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

У малој сали Градске куће одржано је свечано уручење Уговора за угрожене избегличке породице којима су додељена средства по основу конкурса „Економско оснаживање избегличких породица кроз доходовне активности“.
Унапређење положаја избеглих и прогнаних лица и њихов суживот на територији Града Вршца је многио значајан за интеграцију људи, нарочито за оне сегменте у којима су они остали неостварени. Према речима Татјане Николић, чланице градског већа задужене за подручје социјалне заштите, економско оснаживање кроз доходовне активности је један значајан параметар како унапредити живот њихових породица. У складу са средствима који Комесаријат за избеглице Републике Србије додељује за унапређење њховог положаја, био је и овај конкурс, где су у питању средства у висини од два милиона динара.
У Градској кући уручено је 10 уговора од по 200 000 динара. Од укупног износа од 2 000 000 динара, Град Вршац је учествовао са 10% .

“Десет уговора од по 200 000 динара намењени су активностима у оквиру избегличких породица под одређеним условима, где они имају одређене капацитете за спровођење тих активности, где имају радно способне чланове, како би се они својим радним ангажовањем кроз остваривање доходка сами потрудили да унапреде положај својих породица. Други градови на територији Покрајине и Републике располажу оваквим фондовима и унапређују положај избеглих лица. Ово је само једна од активности којом ће се Град Вршац бавити када је у питању унапређење положаја избеглих и расељених лица” – изјавила је Татјана Николић, чланица Градског већа задужена за подручје социјалне заштите.
Тренутно на евиденцији Градске управе је 300 избеглих и расељених лица, који нису укинули свој статус. Сви који су некада имали статус избеглих могу и даље да учествују на оваквим конкурсима које Град Вршац расписује. У претходном периоду поред ових 10 пакета, подељено је и 15 пакета у грађевинском материјалу, како би људи могли да заврше своје куће чију су градњу започели и да их оспособе за нормалан и пристојан живот.
У наредном периоду очекују се и пакети грађевинског материјала, расподела сеоских кућа,али и усељење у нове стамбене објекте који су предвиђени за избеглице на територији Града Вршца.