Вести

ГРАД ВРШАЦ ОБЕЛЕЖИО ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Свечана Академија одржана је у Сали Скупштине града.
Свечаности је присуствовао представник Амбасаде Руске федерације, Владислав Кутутрин, који је том приликом изјавио како је велика част присуствовати овако једном скупу и учествовати у обележавању овог значајног дана.

Честитке СУБНОРУ и Граду послали су и Амбасадор Белорусије, Владимир Чушев и Амбасадор Украјине. Они су били спречени да присуствују овогодишњој свечаности али су упутили срдачне поздраве и честитали Дан победе.
У току ослобађања Вршца од фашистичког окупатора, своје животе положило је 363 припадника Црвене армије и 33 припадника Народно ослободилачке војске Југославије. Да није било те жртве, за слободу у којој ми данас уживамо, ми данас не би ни били овде, Вршац би био сасвим другачији, без нас. Наша вечна дужност јесте да увек имамо времена да се поклонимо онима који су нам омогућили слободу, и у оно време нису марили ни за шта и своје животе положили су за нас и наш слободан живот који данас живимо.

Присутнима се обратио и Мевудин Планчић, председник Удружења војних инвалида и пензионера. Ове године додељена је и специјална Октобарска награда, коју је установио Градски одбор СУБНОР. Овогодишњи добитник је проф. Др Ђорђе Радак. Поред Октобарске награде, СУБНОР Републике Србије установио је и награду Медаља борца. На свечаној академији, Медаља борца уручена је Милану Лончару и Милинку Ракићу. Обележавање овог значајног дана за Вршац и све његове грађане улепшао је и Градски хор АС, песмама посвећеним борцима и ослободиоцима.  Вршац је овом свечаношћу обележио 72 године ослобођења од фашизма.
Венци су након Академије положени на Спомен костурницу на Градском гробљу. Свечану стражу, у част ослободилаца, давао је и почасни вод Војске Србије, гарнизона из Зрењанина.