Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ВРШЦА И АМБАСАДОРКА РУМУНИЈЕ РАЗГОВАРАЛЕ О НАСТАВКУ САРАДЊЕ

Градоначелница Вршца Драгана Митровић данас је у свом кабинету примила нову амбасадорку Румуније у Србији Оану Кристину Попа и генералног конзула Румуније у Вршцу Дана Константина Николаеа.
Том приликом разговарали су о наставку сарадње вршачког региона и суседних жупанија у Румунији, Тимиш и Караш – Северин , са административним центрима у Темишвару и Решици.
Вршац, као погранични град, у којем је највећа национална мањина управо румунска, има интерес да сарадња са суседним жупанијама и њиховим административним центрима у Румунији буде на изузетно високом нивоу, као и до сада. Истаћи ћу да румунска национална мањина у Вршцу негује своју културно -историјску баштину, у чему им Град Вршац, даје максималну подршку, а посебно бих истакла област културе и образовања, јер Румуни у Вршцу, на матерњем језику, могу да се школују до факултетске дипломе, навела је Градоначелница Драгана Митровић.
Амбасадорка Румуније истакла је да је ово прва њена званична посета нашем граду, и велико јој је задовољтво што ће се сарадња Вршца и Румуније наставити и у будућем периоду. Она је том приликом навела да је ово битна зона за сарадњу наше две земље. Вршац је мултикултурални град, као и Темишвар.
Вршац је нама битан партнер у бројним програмима и пројектима прекограничне сарадње, која је и до сада била на изузетно високом нивоу. Сада се пружају нове могућности за наставак одличне пријатељске сарадње, чије ћемо правце данас дефинисати, изјавила је Амбасадорка Румуније у Србије, Оана Кристина Попа.