Вести

НАСИЉЕ НИЈЕ ПРИВАТНА СТВАР - НЕ ОКРЕЋИ ГЛАВУ

Глобална кампања “16 дана активизма против насиља над женама“ почиње данас на Међународни дан борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра када ће бити обележен Међународни дан људских права.
Према речима Татјане Николић, чланице градског већа задужене за социјална питања, ово је још један показатељ да уједињени можемо све и можемо много тога да постигнемо за своју локалну заједницу. На крају прошле године евидентирано је 196 случајева регистрованог насиља, а до јучерашњег дана тај број је спао на 88.
-На основу броја регистрованог насиља примећујемо да помак постоји. У тих 88 случајева, 84 је насиље над женама. Насиље још увек није искорењено. Све акције и активности које спроводимо морамо да усмеримо ка томе. Без обзира ко је жртва насиља, нико није заслужио да трпи насиље, а ми синхронизовано морамо да одговоримо на то. Ових 16 дана активизма показаће добар пример како Вршац као одговорна средина може да се понаша и веома је важно да подигнемо свест свим учесницима, свим актерима који могу да помогну да овај проблем решимо и сузбијемо, рекла је Татјана Николић.
Присутнима се обратила и Градоначелница Вршца Драгана Митровић, која је том приликом истакла како је поред надлежних институција, у решавању овог великог проблема насиља веома важна и улога невладиних организација и удружења грађана.
-Најгоре што можемо да урадимо поводом овога јесте да ћутимо. Мислим да наша држава не ћути и да је поклонила велику пажњу овој теми. Јако је велика одговорност на институцијама, оне су прве које треба да одреагују у сваком случају насиља над женама и у породици уопште, а након тога остаје и други проблем. Мислим да и држава и локална самоуправа, и сви ми заједно морамо да се укључимо у решавање, а то је подршка тим женама и храбрим људима који су претрпели било коју врсту насиља, њихово укључивање у редовне друштвене активности, као и њихово економско оснаживање. Сва удружења и невладине организације које се баве овом проблематиком имаће моју подршку и подршку Града Вршца, свих чланова градског већа и скупштине Града Вршца. То је заједнички проблем и само заједно можемо томе да станемо на пут, закључила је градоначелница Драгана Митровић.
Насиље над женама велики је проблем за било коју заједницу, и Град Вршац потрудиће се и уложиће све напоре да у будућем периоду обезбеди и одређена средства која ће се користити у сврху сузбијања насиља и заштити жена.