Вести

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ШУМА У СТРАЖИ

На целој планети се 21. марта обележава Међународни дан шума, који је установљен на седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године, да би се указало на значај дрвећа и истакле бројне користи које од њих има човечанство. Масовно крчење шума само по себи представља велики проблем који ће оставити трајне последице на нашу планету.


- Шуме прекривају 31% копнене површине планете.


- Током десет година трајно је исечено око пет милиона хектара шума.


- Без шума не би било довољно кисеоника на планети, јер су оне буквално њена плућа.


- Једно стабло с површином лишћа од 150 м2 за 100 година произведе кисеоника, колико је човеку потребно за 20 година живота.

Жртве сече шума су веће него што се може замислити, јер на овај начин не изумиру само биљке, већ читави екосистеми, чији су значајан део и животиње. Када се станишта дивљих животиња оштете или униште, оне остају без дома, а само мали број њих је у могућности да преживи губитак свог станишта. Управо зато, са наше планете великом брзином ишчезавају драгоцене животињске врсте.

Повереници МО СНС Стража Себастијан Чортан и Александар Оморан, захваљују се свим активистима Странке и мештанима који су подржали ову акцију и узели учешћа у њој и још једном подсетили на потребу промене свести људи према очувању животне средине.