Вести

ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА СТУДИЈУ ИЗВОДЉИВОСТИ АУТОПУТА ПАНЧЕВО-ВРШАЦ-ТЕМИШВАР

Стратешки пројекат израде Студије изводљивости и пројектовања аутопута Панчево – Алибунар – Вршац – Темишвар, одобрен је на другом састанку Заједничког одбора за праћење ИНТЕРРЕГ програма ИПА ЦБЦ Румунија – Србија, објавио је румунски портал tion.ro, а пренео БРЦТ Темишвар.
Пројекат је вредан 9.3 милиона евра, већим делом ће се финансирати из ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, уз обавезно учешће држава, а период имплементације је 42 месеца.
Путеви Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и представници ресорног министарства и институција у Румунији, требало би ускоро да потпишу уговор о спровођењу овог стратешког пројекта.
Аутопут Панчево – Алибунар – Вршац – Темишвар, дужине 130 километара, требало би да буде део Коридора 11, што је велика шанса за развој јужнобанатског округа и привлачење страних инвестиција.
Имајући у виду чињеницу да је гранични прелаз Ватин, код Вршца, најпрометнији друмски прелаз са Румунијом, као и то да велики број италијанских фирми, које послују у околини Темишвара, има потребу да се саобраћајно повежу са луком Бар у Црној Гори, жеља да се изгради аутопут кроз јужни Банат нама се чини већ оправданом.