Вести

ОДРЖАН ДАН ГРАДА ВРШЦА

Град Вршац, на дан своје славе Светог Теодора Вршачког, наградио је своје суграђане, у име неизмерне захвалности за све што су урадили у најтежим временима за свој град и своје суграђане.
Награда за животно дело, за изузетне заслуге у развоју и промовисању Града Вршца у области привреде, друштвених делатности и спорта, као и за изузетан допринос у хуманитарним и градитељским подухватима и остварењу капиталних развојних пројеката града, додељена је Милану Поповићу.
"Ретке су прилике када наградом за животно дело награђујемо некога ко још ствара, ради и гради, али дела Милана Поповића у нашем и његовом Вршцу већ сада су толико значајна да се награда за животно дело наметнула сама од себе", рекла је градоначелница Вршца Драгана Митровић на свечаној Академији која је доржана у Конгресној дворани Центра Миленијум.
Милан Поповић један је од најуспешнијих привредника, а своју пословне успехе градио је широм света, али није заборавио свој Вршац. Годинама улаже у туризам и хотелијерство, али у последње време значајно инвестира и у пољопривреду, а у свим његовим фирмама запослен је велики број наших суграђана.
Више од деценију помаже вршачки спорт, али и финансира обнављање спортске инфраструктуре. Значајне су његове донације и за вршачке школе, али посебно је вредан његов хуманитарни рад. Милан Поповић својим донацијама помаже болнице, цркве, Цвени крист, али и најсиромашније и социјално угрожене породице.
Заслужан је за отварање народне кухиње коју лично финансира више од 10 година. Увек је желео да његов хуманитарни рад буде анониман, али овом приликом немогуће га је не поменути. Све ово само је мали део изузетних заслуга Милана Поповића за развој и промоцију Вршца.
Обзиром да је претходних више од годину дана обележила борба планете са пандемијом вируса КОВИД 19 која није заобишла ни Србију, а ни наш град, локална самоуправа одлучила је да овогодишње повеље Града Вршца додели борцима који су на својим плећима изнели највећи терет ове пошасти.
Највећа заслуга припала је нашим медицинским радницима који већ 15 месеци воде даноноћну битку за животе наших суграђана који су оболели од последица коронавируса. Сви медицински радници са собом носе заслуге које се не могу мерити повељама и наградама па је Град Вршац одлучио да у име свих запослених у вршачким здравственим установама повеље града уручи: доктору Ивану Ивановићу, директору Опште болнице Вршац, докторки Родики Петку, директорки Дома здравља Вршац у време пандемије, примаријусу докторки Татјани Воскресенски, директорки Специјалне болнице за психијатријске болести “Др Славољуб Бакаловић”.
Први који су се ухватили у коштац са новим вирусом су инфектолози са чијег је одељења и почињала борба за животе пацијената па је повеља Града такође уручена докторки Фируци Гурила Стошић, начелници Инфективног одељења Опште болнице Вршац и инфектолозима, докторки Ивани Каначки и доктору Данилу Митровићу.
Нажалост, код једног броја пацијената коронавирус доводио је до најтежих стања која су захтевала интензивно лечење, а на шта је Општа болница Вршац одговорила на најквалитетнији начин. Повеља града је уручена и докторки Весни Милошев, заменици директора Опште болнице Вршац, начелници Службе анестезије и реанимације и координатори КОВИД интензивне неге као и главном анестетичару овог одељења Милошу Вуковићу.
Ефикасна борба са вирусом КОВИД 19 огледала се у беспрекорној организацији рада што је изискивало велики број промена у функционисању здравствених установа па су повеље града уручене и здравственим радницима који су непосредно водили нове организационе јединице. Најпре главној сестри Опште болнице Вршац Михаели Јанковић за организацију рада целе установе, затим Ленуци Чејић, главној медицинској сестри Инфективног и ЦОВИД 1 одељења Опште болнице Вршац, Соњи Сердинац, главној медицинској сестри ЦОВИД 2 одељења Опште болнице Вршац, др Весни Авејић, начелници Службе опште медицине Дома здравља Вршац и координаторки КОВИД амбуланте за сво време пандемије, Надежди Бошњак Крајник, медицинској сестри, координаторки ЦОВИД амбуланте Дома здравља Вршац, доктору Ненаду Стоиљковићу, координатору ЦОВИД одељења специјалне болнице “Др Славољуб Бакаловић” и Маји Миловановић, струковној медицинској сестри ЦОВИД одељења специјалне болнице “Др Славољуб Бакаловић”.
Успешној борби нашег Града са овом пандемијом највише је допринела брза и ефикасна вакцинација становништва уз изузетну организацију вакциналних пунктова за коју су повељу града добили и Докторка Јелена Шмит, примимаријус докторка Даниела Туркоање и докторка Наташа Родић, лекарке ЦОВИД амбуланте Дома здравља Вршац од самог почетка пандемије и координаторке имунизације становништва Града Вршца. Као и свака велика борба, нажалост и ова борба са коронавирусом однела је своје жртве и у нашем граду. Повељу Града вршца за своје заслуге постхумно су понели медицинска сестра Дома здравља Вршац, Мариора Степан која је борећи се за животе наших суграђана изгубила своју борбу са овим вирусом.
Најтежи период током ове пандемије било је ванредно стање 2020. године. Град Вршац, захваљујући великој свести младих суграђана, показао је високу друштвену одговорност.
У рекордном року формирани су тимови волонтера који су помагали нашим најстаријим суграђанима, достављали им храну, снабдевали животним намирницама, подизали лекове и увек разменили по неку лепу реч. Град Вршац поносан је на преко 200 младих људи који су несбично пружали свакодневну подршку 24 часа дневно као у граду тако и на селима и у име свих њих повељу града примили су Миљана Болесников и Карађорђе Живковић.
Свечаности су присуствовали представници Српске православне епархије банатске, Румунске православне цркве, Римокатоличке цркве, представници из области политике, културе, спорта и привреде из Србије и иностранства, конзул Румуније, градоначелници и председници општина и градова из Јужнобанатског и Подунавског округа, као и представници националних мањина.
Својим наступом прославу су увеличали хор и оркестар Музичке школе “Јосиф Маринковић” и оперска дива београдског Народног позоришта, вршчанка Љубица Вранеш.
Извор: Град Вршац