Вести

ОРГАНИЗОВАН ЈЕДНОДНЕВНИ КАМП ЗА ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ

Поводом обележавања међународног дана Чувара природе, ЈКП "Други октобар", као управљач предела са изузетним одликама „Вршачке планине“, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, организовао је једнодневни камп за чуваре природе из целе Војводине, који је одржан на Вршачком брегу.
"У Вршцу се окупило 40 представника из 17 заштићених подручја широм Војводине, а циљ састанка је да се сви међусобно упознају и размене искуства. Наравно, оно најважније је да све ту ураде и док обилазимо терен Вршачких планина" истакао је Павле Рајков, помоћник покрајинског секретар за урбанизам и заштиту животне средине.
Задовољни су кампом и у вршачком ЈКП „Други октобар“.
"Задовољство нам је да угостимо Чуваре природе из региона и омогућимо им да код нас размене искуства у очувању природе, а истовремено да наше Вршачке планине промовишемо на најбољи начин. Сви ми заједно планирамо низ акција на очувању природе, али и да богатсво Вршачких планина приближимо људима и тиме побољшамо услове за развој еколошког туризма" истакао је Јован Кнежевић, директор ЈКП „Други октобар“.
Како су Вршачке планине као предео изузетних одлика, али и заштићено станиште Мали рит које се налази у непосредној близини препознати као подручје од изузетног значаја, донета је одлука да се подигне степен њихове заштите.
"Завод за заштиту природе урадио је студију којом је подигао степен заштите са локалне на регионални ниво, али и објединио Вршачке планине и Мали рит у једно подручје, како су они природно и јасно повезани" објаснио је Никола Стојнић из Покрајинског завода за заштиту природе.
Извор: Град Вршац