Вести

"ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ САВРЕМЕНОГ МОЗАИКА У СРБИЈИ"

У Градском музеју у Вршцу одржано је предавање са фотопројекцијом “Преглед историје савременог мозаика у Србији” поводом отварања изложбе у циљу промоције књиге “Мозаик у Србији 1950-2015”, која је изашла из штампе уз помоћ Министарства културе и информисања. Прошле године, књига је допуњена новом, електронском публикацијом „Савремени мозаик у Србији“.
Предавање се састојало од концизног историјског прегледа савременог мозаика у Србији од “златног доба” Титове Југославије - унутрашње декорације зграде СИВ-а у Београду и сличних пројеката широм Србије до данас. Посебан акценат је стављен на ауторе са којима започиње савремени мозаик у Србији, као што су Мило Милуновић, Бошко Петровић, Маринко Бензон, рана дела Младена Србиновића, Божа Продановић, Лазар Возаревић, Славе Дуковски, Петар Омчикус и његова организација међународног сусрета мозаичара у Вела Луци, све до професора уметничких академија који су утемељили ову сликарску дисциплину кроз школски систем као Стојадин Петковић, Влада Тодоровић, Бранко Миљуш и Ђура Радловић. Сакупљено је преко 100 фотографија, а у уводном делу изнете су основне информације о античком мозаичком наслеђу.
Изложба MOSAIC IMAGE разматра поетске сличности и различитости, међусобне утицаје између мозаика као технике монументалног сликарства и штафелајне слике, односно осталих сликарских техника. Такође се успостављају паралеле између мозаика, рељефа и скулптуре. Разматрање ових релација је логично уследило након дугогодишњег бављења различитим сликарским и вајарским техникама. Тачније, сваки од два аутора је градећи сопствени ликовни свет прешао границе датог медија и упловио у неки други. Изложба се састоји од тридесетак експоната: мозаика, слика и објеката и 11 принтова. Дела која су одабрана за изложбу речито говоре о значају ауторске идеје која се суштински не мења већ се управо допуњује изражавањем у различитим медијима. О томе говоре и сами аутори анализирајући сопствени уметнички опус на предавањима која су одржана у Атини, Бечу и Газиантепу у оквиру Међународних конгреса мозаичара. Делови ових предавања са фотографијама приказани су на изложби у форми плаката.
Извор: Град Вршац