Вести

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ВОЈВОЂАНСКИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА И РУМУНСКЕ МУЗИКЕ

Синоћ је у Куштиљу свечано отворен Војвођански фестивал фолклора и румунске музике који ће ове године окупити преко 1500 учесника. Пред бројном публиком фестивал су званично отворили градоначелница Вршца Драгана Митровић и председник Националног савета румунске националне заједнице у Србији Даниел Магду. Синоћњој церемонији присуствовали су и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нинослав Јовановић, аташе амбасаде Републике Румуније у Београду Адриан Абрудан, новоименовани конзул Републике Румуније у Вршцу Даниел Бала, саветник у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине Адриан Борки као и чланови Националног савета румунске националне заједнице.
„Град Вршац са поносом баштини своју мултиетничност, као и богату културу наших села. Управо због тога се трудимо и радимо на стварању бољих услова за живот у нашим насељеним местима. Улагали смо и улагаћемо увек у очување културе, али и инфраструктуре у нашим селима и то ће остати један од наших приоритета. Управо ову бину на којој се одржава фестивал, Град Вршац изградио је пре две године, а преко хиљаду учесника, међу којима је огроман број младих, најбољи је показатељ да смо на добром путу и да улагање у развој села мора остати приоритет. Заиста смо поносни на Куштиљ, али и на комплетну румунску заједницу, јер су успели да организују овако велики и значајан догађај за очување културне баштине, не само Куштиља и Вршца, већ и целе Србије“ истакла је градоначелница Драгана Митровић у свом обраћању приликом отварања фестивала.
Током прве вечери програма поред домаћина КУД-а „Михај Еминеску“ из Куштиља, наступило је још 15 румунских ансамбала из целе Војводине, током вечерашњег програма наступиће чак 44 солиста док је последње вече у недељу резервисано за традиционалне румунске фанфаре. Домаћин овогодишњег фестивала у Куштиљу био је председник Савета месне заједнице Куштиљ, Виорел Балађан, а ово насељено место Града Вршца се може похвалити изванредном организацијом целокупног догађаја.
Извор: Град Вршац