Вести

У Вршцу обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Поводом 24. годишњице од почетка НАТО агресије на нашу државу, тадашњу СРЈ, данас су у Вршцу код споменика “Лала” положени венци и одата почаст погинулим жртвама током НАТО бомбардовања 1999. године.
Венце су положили чланови породица погинулих, представници Града Вршца, чланица градског већа Маја Ристић Лажетић и начелница градске управе Славица Поповић. Венце су положили и представници Министарства одбране, представници Војске Србије, представници Полиције, представници СУБНОР-а Вршац, удружења Ратних војних инвалида и представници Српске напредне странке Вршац.
„На данашњи дан пре 24 године започела ја НАТО агресија на нашу тада Савезну Републику Југославију. Током бомбардовања које је трајало 11 месеци, односно 78 дана, погинуло је преко 2500 цивила и преко 1030 припадника војске и полиције. Међу погинулим, невиним жртвама било је и 89 деце. Не постоји ни једна ни реч, ни оправдање за прерано прекунуте невине животе, прекинуту младост, прекинуто детињство и снове. Данас одајемо почаст свим недужним жртвама, са овог места из Парка хероја код споменика „Лала“ подигнутог у част херојима нашег града, који су положили своје животе у ратовима 90 –тих, желимо да поручимо да ћемо недужне жртве – хероје вечно памтити и чувати од заборава, јер хероји никада не умиру, својим делима ушли су у вечност“, истакла je Маја Ристић Лажетић, чланица градског већа за социјалну политику.
Догађај је пропраћен „Часом историје“ и обраћањем представника Министарства одбране и СУБНОР-а –Вршца. Након обрaћања одржан је помен невино страдалим жртвама у НАТО агресији.
Извор: eVrsac