Вести

ВРШАЧКИ ОДБОРНИЦИ НА СЕМИНАРУ РАЗВОЈНОГ ПРОГРАМА УН У НИШУ

1. и 2. новембра, град Ниш био је домаћин уводног семинара за нове одборнике у локалним скупштинама у организацији Развојног програма уједињених нација УНДП, који су подржали Народна скупштина републике Србије и Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ на којем су учествовали представници 45 градова и општина из Србије међу којима је био и град Вршац.
На овом дводневном семинару посвећеном унапређењу рада локалних самоуправа и јачању надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, предвођени секретаром Скупштине града Вршца Снежаном Костић учествовали су одборници Владимир Соларевић, Марин Дујић, Борис Горјуп, Данијела Дондур,  Алексндар Оморан, Марко Рашић и Небојша Јелић.
Током дводневног семинара обрађен је велики број тема које се тичу скупштинског рада међу којима су надлежности и одговорност скупштина и одборника, видови комуникација са грађанима и медијима, перспективе и обавезе локалних скупштина у европским интеграцијама, подршка у раду одборницима локалних скупштина и увођење седница ван седишта и јавног слушања у праксу локалних скупштина. У оквиру свих тема посебно су организоване и панел дискусије.
Део семинара о надзорним овлашћењима на локалном нивоу одржали су независни државни органи: Државна ревизорска институција, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Агенција за борбу против корупције, а у том делу обратили су се највиши функционери ових институција.
Одборник Марко Рашић одабран је од стране организатора да учествује у раду фокус групе за утврђивање потреба локалних скупштина за подршком и обуком и евалуацију семинара са председницима и секретарима скупштина градова Крагујевац, Нови Сад, Лесковац и Врање као и општина Бачки Петровац, Крупањ и Пожега.
Поред више професора универзитета, државних секретара, помоћника минстара, представника најуспешнијих локалних самоуправа, представника Сталне конференције градова и општина, народних посланика, стручних лица у Народној скупштини Републике Србије, учесницима су се обратили и Урсула Лубли, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији, затим Стелиана Недера, заменица сталне представнице Програма Уједињених нација  за развој у Србији  као и заменик генералног секретара Народне скупштине републике Србије Бранко Маринковић, док је домаћин семинара био председник скупштине града Ниша Раде Рајковић.