Вести

Жене из Вршца, Уљме, Гудурице, Потпорња, Сочице, Куштиља, Војводинаца и Избишта показале шта знају

Удружења жена из Уљме, Гудурице, Сочице, Куштиља, Потпорња, Војводинаца, Избишта и осталих насељених места том приликом упознали су Вршчане са својим производима, а Град им је, кроз промоцију, маркетинг и субвенције – пружио велику подршку, што ће чинити и даље.
Наташа Ћирић чланица Градског већа каже да је жеља локалне самоуправе да кроз различите програме које спроводи Град Вршац, да оснажи сваког ко жели да направи искорак у свом послу, да буде креативан и да покаже своје способности.
– Сајам женског стваралаштва овога пута имао је и такмичарски карактер. Организовано је такмичење у прављењу традиционалних колача по старинским рецептима. Град Вршац ће и надаље пружати подршку предузетништву. Данас су се на Агрицо пијаци представила удружења жена из Уљме, Гудурице, Сочице, Војводинаца, Куштиља, Избишта и осталих насељених места- изјавила је Наташа Ћирић.

На сајму жене су изложиле своје домаће производе, било је разноразних пита, са јабукама, маком, рогачом, било је традиционалних ванилица, домаћих пита са сиром, као и многих других колача који се праве по традиционалним старинским рецептима.
За најболље колаче по старинским рецептима жири је прогласио колаче Гордане Петров из Избишта, која је овога пута на сајму изложила своје производе самостално. Гордана је жирију изложила ванил кифлице, лењу питу са јабукама и питу са рогачом.

-То су прави старински рецепти. У нашој кући ови колачи се праве више од сто година, ја сам рецепте преузела од своје баке. То су у нашој кући традиционалне посластице које се преносе са колена на колено. Колачи се праве по старим рецептима и то је и утицало на овај пласман који сам данас остварила – рекла нам је Гордана Петров, мајстор у прављењу старинских колача.
Сајам женског стваралаштва посетила је и градоначелница Вршца Драгана Митровић, са својим сарадницама.
– Као Град у будућности ћемо омогућити посебне бенефиције за људе који су сами произвођачи. Овакви сајмови су право место где они могу изложити оно што сами праве. Ове године први пут је организовано и такмичење у прављењу колача. Сајмови овог типа подстичу рад и живот на селу, а то је оно на шта желимо и да ставимо акценат – истакла је Драгана Митровић.
На сајму који је био продајног карактера, могли су да се купе сувенири, ручни радови, храна и други производи. Оваква врста сајмова чува и негује културу и традицију на локалном нивоу, подстиче женски активизам и на најбољи начин промовише старе занате. Део прихода од продаје биће намењен у хуманитарне сврхе.